Το χρονικό πλαίσιο κάλυψης του μέτρου στήριξης παγίων δαπανών ζημιογόνων εταιρειών περιέγραψε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Ανέφερε πως θα καλύπτει την περίοδο από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021, θα αφορά επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί και συζητάμε με την Ευρώπη, επισήμανε, «ποιες θα είναι οι κατηγορίες των παγίων δαπανών που θα καλύπτονται και ποια μορφή θα πάρει η επιδότηση». Άφησε να εννοηθεί όμως πως θα αφορά και με μισθολογικές δαπάνες που δεν καλύπτονται από άλλα μέτρα στήριξης λέγοντας πως μετά τη ψήφιση της σχετικής διάταξης «τα επόμενα βήματα είναι κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας».
Έχει ήδη ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο μέτρο και «είμαστε σε διαβουλεύσεις», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του insider.gr. Επίσης ανέφερε πως δίνεται η δυνατότητα κάλυψης πάγιων δαπανών έως 3 εκατ. ευρώ.
Ανέφερε επίσης πως όταν θα υπάρχουν στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 2020 τότε «σίγουρα θα βοηθήσουμε το κομμάτι της κοινωνίας που για λόγους που έχουν να κάνουν με την υγειονομική κρίση δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσό» απαντώντας σε ερώτημα για τη συγκέντρωση αποδείξεων. Λέγοντας όμως ότι υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο συγκέντρωσε το απαιτούμενο πόσο αλλά και πως οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 20 δις ευρώ. «Όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και η απόφαση της κυβέρνησης να είναι η βέλτιστη επ’ ωφελεία της πραγματικής οικονομίας και των συνεπών φορολογουμένων» είπε.
Για τις αναστολές υποχρεώσεων που σήμερα ισχύουν έως και τον Απρίλιο ανέφερε ότι «θα δούμε πώς θα είναι η οικονομία τότε». Επισήμανε πως αργότερα θα εξεταστεί και το θέμα των 3 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Πάνω από 7,5 δισ. τα μέτρα στήριξης φέτος
Για το πώς θα πληρωθούν τα μέτρα στήριξης μετά το τέλος της πανδημίας επισήμανε πως ο προϋπολογισμός κινείται με λιγότερα έσοδα και με αυξημένες δαπάνες. Εκτίμησε πως θα υπερβεί τα 7,5 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης το 2021 αλλά επισήμανε πως με τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την Πανδημία και με τη χρήση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης «πολύ γρήγορα θα καλύψουμε αυτό το κενό και ταυτόχρονα θα έχουμε αυξημένα έσοδα όχι από μέτρα λιτότητας ή από επιστροφή σε μνημόνια, αλλά από τη γρήγορη, ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας».
Επιτυχής έξοδος
«Ήταν ίσως η καλύτερη έξοδος που έχει κάνει η χώρα» με προσφορές πάνω από τα 30 δισ. ευρώ από τις οποίες αντλήσαμε 3,5 δισ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την έκδοση του 10ετούς. Το Υπουργείο Οικονομικών με τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνει έχει τα εφόδια ώστε να στηρίξει την πραγματική οικονομία όσο χρειαστεί, είπε.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ανάγκες που προκύπτουν είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων. Εξήγησε πως στο λιανεμπόριο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν κατά 57,3% πάνω την προηγούμενη εβδομάδα, από την αντίστοιχη εβδομάδα του 2020 και «άρα ήταν μία πολύ καλή εβδομάδα». Η οποία όμως δεν κάλυψε, όπως είπε, τις συνολικές απώλειες έναντι του Ιανουαρίου του 2020, αφού το λιανεμπόριο συνεχίζει να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Δεν δηλώνουν IBAN
Επισήμανε πως ακόμη και σήμερα 43.000 δικαιούχοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει IBAN για τα ενοίκια, καλώντας τους να συμπληρώσουν τα στοιχεία. Επίσης ανέφερε ότι σήμερα θα καταβληθούν σε 25.000 ιδιοκτήτες οι αποζημιώσεις και υπενθύμισε ότι αύριο θα πιστωθούν τα κονδύλια για το πετρέλαιο θέρμανσης. Επισημαίνοντας πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν 55.000 δικαιούχοι που δεν έχουν δηλώσει IBAN.
Για το κατά πόσο μέτρα όπως η εισφορά αλληλεγγύης θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, επισήμανε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει η χώρα και με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης κάποια από αυτά τα μέτρα ή κάποια άλλα να μονιμοποιηθούν. Επισήμανε πως στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν όλα αυτά τα μέτρα να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
Διαβουλεύσεις για πλειστηριασμούς
Για το πάγωμα των πλειστηριασμών και για το αν θα υπάρχει παράταση, επισήμανε πως το πλαίσιο του ιδιωτικού χρέους προσφέρει το καθεστώς δεύτερης ευκαιρίας. «Σύντομα θα υπάρχει Γέφυρα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και ταυτόχρονα «υπάρχει πρόβλεψη για μη υλοποίηση πλειστηριασμών για ένα χρονικό διάστημα» ανέφερε, παραγγέλλοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα «Είμαστε σε συζητήσεις με τους θεσμούς, η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» επισήμανε ο Υπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
«Πάει καλά η διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι η αξιολόγηση θα είναι θετική και θεωρώ πως το ίδιο θα γίνει και στο Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί η εν λόγω έκθεση» των θεσμών για την 9η αξιολόγηση πρόσθεσε. «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε κοντά στην κοινωνία και προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο μετρό του εφικτού» είπε.
Επισήμανε ότι το καθεστώς αναστολής πληρωμής τραπεζικών υποχρεώσεων ισχύει πανευρωπαϊκά για εννιά μήνες και έχουν γίνει αναστολές σε 405.000 δάνεια αξίας 28,4 δισ. ευρώ. Επίσης σε διμερείς ρυθμίσεις δανείων έχουν ενταχθεί 400.000 δάνεια αξίας 21,2 δισ. ευρώ και έχουν ήδη βοηθηθεί 57.000 νοικοκυριά μέσω του προγράμματος Γέφυρα.
Για την απονομή των συντάξεων που είναι εκκρεμείς, επισήμανε ότι τα χρήματα υπάρχουν και πώς έχουν ενσωματωθεί δημοσιονομικά στις υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ. «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για τη γρήγορη απονομή των συντάξεων» είπε και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τη ψηφιακή τους απονομή, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει «στην ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος με ουσιαστικό τρόπο μέσα στο 2021».